Menyer
Varmt välkommen till Stadshuskällaren
Mitt i centrala Stockholm serverar vi svenska samtida rätter med inspiration från skog, sjöar, ängar och mark.
Hos oss njuter man av säsongens råvaror och smaker.
Med smaker från årstiden
Köksteamet, med Magnus Santesson i spetsen, skapar menyer som lockar fram säsongens smaker i stort och smått. På hösten möts krondill, kräftor och rökt röding och kantarellerna samsas med granskottsoljan. Vi tar alltid in skogen i våra källarvalv i form av vilt och skogsbär när det är säsong för dem. När vi öppnar gör vi det med säsongens noga utvalda smaker och råvaror. Välkommen!
Boka bordLunch i Stadshuskällaren
Varmt välkomna på lunch. Vi har öppet vardagar kl 11.30-14.00.
Miljön hos oss, de vackra källarvalven och inredningsdetaljer av Jonas Bohlin, bidrar till en riktigt härlig lunchupplevelse.
LUNCHMENY
FÖRRÄTT
SKAGENRÖRA
½ 165
1/1 serveras med liten sallad 235
RÅBIFF MED TRYFFELCREMÈ
syrad silverlök, krispig jordärtskocka och riven Gammel Knas ost
½ 165
1/1 serveras med pommes frites 255
SVAMPSOPPA
med stekta kantareller och brödflarn
½ 145
1/1 185
VARMRÄTT
OMELETTE FYLLD MED CHÈVRE
spenat och stekt svamp, serveras med liten sallad
179
OMELETTE FYLLD MED GRUYÉREOST
stekt lök och flatrökt skinka, serveras med liten sallad
179
VILTSKAVSGRYTA
inlagd svamp, potatispuré och rårörda lingon
235
KROPPKAKA MED SVAMP
med rotselleri, gotlandslinser och brynt smör, smaksatt med soja och krossade mandlar
245
RÖDINGFILÉ
med musselvelouté, rostad blomkål, forellrom och kokt potatis
275
LÅNGBAKAD OXKIND
med rödvinssky, rökt sidfläsk, picklad lök, dijonnaise och friterad kulpotatis
285
DESSERT
BAKAD CHOKLADKRÄM – NOBELDESSERT 2023
kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap.
Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
215
BJÖRNBÄR
med brynt smör, havssalt och mjölkchoklad
135
PRALIN
55
A la carte meny
FÖRRÄTT
LÖJROM
Krispig potatis, crème fraiche och isad silverlök
235
KANTARELLER
Kantareller i tartlette med ostcreme, anklever, kålrabbi och persilja
190
GRILLAD BLÅMUSSLA
Rotselleri, krondill, shiso, forellrom, mussel- och citrongräsvelouté
190
VARMRÄTT
PETIT CHOUX
Petit choux fylld med linser, purjolök och wrångebäcksost. Serveras med misobakad kålrot, hasselnöt och svampvelouté.
295
SMÖRSTEKT HÄLLEFLUNDRA
Gula kantareller, krondill, blomkål, syrad gurka, mousselinetäckt libbstickapesto och svampvelouté
375
KRYDDSTEKT HJORTRYGG
Jordärtskocka, macadamianötter, svart vitlök, endive och timjansky
385
VAKTEL
Vaktel fylld svart trumpetsvamp och tryffel serveras med portvinssås, svartrot, grönkål och örtsky
370
DESSERT
ÅKERÖÄPPLE
Tahitivaniljglass med inkokt äpple, bourbonkaramell, havrekaka och färskostmousse
169
KÖRSBÄR
Tonkamousse med mandelbrownie, chokladtartlette fylld med spritade körsbär, shisogelé, körsbärssorbet och kaffeglass
172
BAKAD CHOKLADKRÄM – NOBELDESSERT 2023
kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap.
Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
215
KVÄLLENS OST
185
PRALIN
55
Vi arbetar alltid med säsongens råvaror med inslag av vilt. Beroende på tillgång och säsong kan vissa förändringar av menyn ske med kort varsel.
Chef's Table
Häng med bakom kulisserna in i hjärtat av restaurangen: Köket. Vårt lilla Chef’s Table rymmer två gäster och är placerat mitt i matskapandet. Här sitter du på första parkett för att ta del av en kväll i kockarnas sällskap. Det bjuds både på aftonens avsmakningsmeny med utvalda goda drycker och så emellanåt några smakprov på råvaror och rätter som Magnus & Co experimenterar med för kommande menyer. En helkväll med våra matkreatörer!
Välkommen att uppleva Stadshuskällaren och köket från insidan. Boka en plats på Chef’s Table genom att ringa 08-586 218 30 eller maila oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se
Nobelmeny 2023
Förrätt
Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.
NV Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, France
Varmrätt
Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.
2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, France
Dessert
Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, France
Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten, kaffe från 2495 kr/person (2250kr/person med alkoholfri dryck). För att kunna garantera tillgång till 2023 års Nobelmeny rekommenderar vi 5 dagars förbokning. För tidigare års Nobelmenyer krävs två veckors förbokning och sällskapet måste vara minst 10 personer. Kontakta oss för prisförfrågan gällande menyer från tidigare år.
Alla nobelmenyerFestmenyer
Svenska smaker och endast de finaste råvarorna står i fokus även i våra festvåningsmenyer. Kontakta oss för önskemål eller behov, vår kökschef Magnus Santesson skapar tillsammans med er en meny som passar ert arrangemang.
FÖRRÄTTER
HUMMERSOPPA
med sotad tartar på pilgrimsmussla och krondill
CHOUX
fylld med råbiff, pinjekärnor, lök, toppas med ostkräm
VARMRÄTTER
HJORT
med stuvad svamp, rotselleri, potatiskaka, frystorkade lingon och timjanssky
HÄLLEFLUNDRA
med dillkrisp, ängsyrasås, potatisstomp och haricots verts
DESSERTER
BJÖRNBÄR
med brynt smör, havssalt och mjölkchoklad
KÖRSBÄR
med mörk choklad, mocca och cognac
3- rätters meny, 780 kr
2- rätters meny, 610 kr
Meny och priser är giltiga perioden 14 augusti – 20 november 2024.
En meny väljs för hela sällskapet. Vi reserverar oss för pris-och sortimentsändringar
Julbord
Stadshuskällarens traditionella julbord med inslag av vilt går att boka via bokning@stadshuskallarensthlm.se.
Bland alla rätter finns sillbord, kallskuret, ost och bröd, vällagade varma rätter och ett dignande gottebord.
Julbord går att boka under veckans alla dagar från den 21 november 2024 och framåt.
Varmt välkomna!
Läs merGe bort en matupplevelse
Vill du ge bort en lyxig nobelmiddag eller en middag med inspiration från skog och mark?
Vi säljer presentkort på valfri summa, utmärkta som födelsedagspresent, julklapp eller bröllopsgåva. Varför inte ge bort en smakrik upplevelse på en trevlig restaurang i Stockholm. Våra presentkort är giltiga i 1 år från utfärdat datum och vi kan skicka samt fakturera ifall du bor långt i från Stockholm och Stadshuskällaren.
Kontakta oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se så berättar vi mer.