En plats för alla sinnen
Stadshuskällaren är en klassisk restaurang en trappa ner i Stockholm stadshus i centrala Stockholm. Här serveras svensk samtida mat med inspiration från skog och mark. Restaurangen öppnade 1922, är en av stadens äldsta och har en stark tradition av matlagning och måltidskultur. Stadshuskällarens lokaler är inredda av den svenska formgivaren Jonas Bohlin som med varsam hand har blandat nutida svensk design med den ursprungliga 1920-talsinredningen.
Vår matfilosofi har alltid varit att ta vara på det naturen ger oss. Vårt fantastiska köksteam med Magnus Santesson i spetsen lagar maträtter att minnas. Råvaror väljs noggrant utifrån årstider och säsong.
Sicilianska stjärnvinmakerskan Arianna Occhipinti 8 mars
På internationella kvinnodagen blir det kvinnlig stjärnglans i Stadshuskällaren då Arianna Occhipinti gästar oss för en Winemakers Dinner. Hon gör moderna, naturliga viner med en stor respekt för sitt ursprung.
Vårt köksteam med Magnus Santesson i spetsen matchar hennes ljuvliga viner med smaker på råvaror i säsong. Det blir en kväll som bjuder på 4 serveringar parat med 6 av Ariannas viner.
Tid: 8 mars kl 19.00
Pris: 4 serveringar och 6 viner, 1695 kr/ person.
Antalet platser är begränsat.
Läs mer och bokaFira kärleken hos oss
Den 14 februari blir det kärlek för hela slanten i Stadshuskällaren. Vi bjuder på en riktigt härlig inramning och ni väljer om ni vill äta vår Alla hjärtans dags meny med 4-serveringar eller Nobelmenyn från 2024 signerad Jessie Sommarström och Frida Bäcke. Du gör ditt menyval redan när du bokar ditt bord.
Kom och fira kärleken till din partner, dina vänner, dina föräldrar eller syskon.
All kärlek är värd att firas!
4-rätters Alla hjärtans dags meny, 995 kr
Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten, kaffe,
2 575 kr/ person.
(2 275kr/person med alkoholfri dryck)
Exklusiva Nobelkvällar
Upplev 2024 års Nobelmeny under två unika kvällar där de kreativa krafterna bakom menyn står i fokus:
26 mars – Nobelkväll med Nobelkocken Jessie Sommarström
20 maj – Nobelkväll med Nobelkonditorn Frida Bäcke
Årets Nobelmeny är skapad av Jessie Sommarström och Frida Bäcke. När du njuter av den hos oss tillagas den av vårt skickliga köksteam under ledning av köksmästare Magnus Santesson, medlem i Svenska Kocklandslaget.
Boka bordEn fransk helkväll med Sommelier-Maria - fullbokad
Den 19 februari gästar sommelier Maria Torén Stadshuskällaren för en kväll fylld av franska smaker på tallrik och i glasen. Vi dukar upp ett långbord med Stadshuskällarens tolkning av rustik vintermat från det franska köket, ackompanjerat av Marias favoritviner – inklusive vin från hennes älskade Languedoc.
Kvällen börjar i baren med ostron och bubbel och fortsätter med tre serveringar, en provning på totalt fem franska viner och Marias berättelser om sin kärlek till Frankrike och dess viner.
Pris: 1295 kr/person
Tid: 19 februari kl. 18.30 (baren öppnar 17.45 för mingel).
Antalet platser är begränsat.
Läs mer och bokaNobelmenyn 2024
Jessie Sommarström och Frida Bäcke är duon som står bakom 2024 års Nobelmeny. Jessie Sommarström ansvarar för förrätt och varmrätt till och hon har skapat en meny där hon förenar svenska traditioner, hållbarhet och innovativt hantverk. Jessie utsågs till årets kock 2022 och fick året efter gastronomiska Akademiens guldmedalj. Hennes matfilosofi handlar om att förena hållbarhet och hälsa.
Frida Bäcke gör årets dessert där en av huvudingredienserna är äpple. Hon ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där. Frida har varit chefskonditor på restauranger som Franzén och AIRA. Under fem år var hon en del av Svenska Kocklandslaget och har tävlat i både VM och OS. Tre år i rad har Frida utsetts till Konditorernas Konditor.
2024 års Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten och kaffe kostar 2 575 kr/person
(2 275 kr/person med alkoholfritt dryckespaket).
För att kunna garantera tillgång till 2024 års Nobelmeny önskar vi 5 dagars förbokning och att ni är ett sällskap på minst 2 personer.
Se nobelmenyn4-rätters vintermeny
Fram till den 20 februari ersätter vi vår à la carte-meny med en 4-rätters vintermeny. Rätterna bjuder på smaker från vårt gastronomiska manifest, ”I skogen. I stan” och hyllar årstidens råvaror och smaker. Tanken är att du ska få ett härligt urval av Stadshuskällarens smaker och få uppleva vår vackra miljö. Du kan såklart välja till ett matchande vinpaket för en extra god upplevelse.
Se vintermenynI skogen. I stan.
Vår matfilosofi har alltid varit att ta vara på det naturen ger oss. Vi är lyhörda till årstiderna och säsongens råvaror och utformar vår meny efter dem. Allt ifrån nyskördad sparris till jakten på den perfekta kantarellen i skog och mark. Vår ambition är att göra minsta möjliga påverkan på miljön.
matfilosofi
Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren öppnade 1922 och har en stark tradition av mat och måltidskultur, och är det enda stället i världen där du kan äta alla Nobelmenyer genom tiderna på Nobelservisen i samma hus som den årliga Nobelbanketten. Miljön hos oss, de vackra källarvalven och inredningsdetaljer av Jonas Bohlin, bidrar till en riktigt härlig restaurangupplevelse.
Högtid och fest
Det finns alltid en anledning glädje och fest! Livet är till för att firas och vi står gärna till tjänst för att sätta guldkant på er speciella dag. I våra vackra lokaler har vi plats för storslagna bröllopsfester såväl som personliga middagar för mindre sällskap. Vi kan skräddarsy ert besök hos oss för att tillgodose era behov och önskemål. Vårt kreativa köksteam skapar en passande meny medan vår erfarna serveringspersonal sköter förberedelserna så ni kan ägna er åt det viktigaste – varandra.
För mer information kontakta oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se
Högtid & festFölj med oss bakom kulisserna
På Instagram kan du ta trappan ner i Stadshuskällaren och besöka baren, matsalen, serveringsgångarna, köket och våra kockar direkt i din telefon. Vi delar med oss av nyheter, tips, tävlingar, matinspiration och självfallet massor av goda rätter.
Instagram