Välkommen

En plats för alla sinnen

Stadshuskällaren är en klassisk restaurang en trappa ner i Stockholm stadshus i centrala Stockholm. Här serveras svensk samtida mat med inspiration från skog och mark. Restaurangen öppnade 1922, är en av stadens äldsta och har en stark tradition av matlagning och måltidskultur. Stadshuskällarens lokaler är inredda av den svenska formgivaren Jonas Bohlin som med varsam hand har blandat nutida svensk design med den ursprungliga 1920-talsinredningen.

Vår matfilosofi har alltid varit att ta vara på det naturen ger oss. Vårt fantastiska köksteam med Magnus Santesson i spetsen lagar maträtter att minnas. Råvaror väljs noggrant utifrån årstider och säsong.

Exklusiv Nobelkväll med 2024 års Nobelkockar

Onsdagen den 20 maj gästas vi av både Jessie Sommarström och Frida Bäcke som står bakom 2024 års Nobelmeny. Det blir en exklusiv kväll i Stadshuskällaren då vi bjuds in till att höra mer om arbetet bakom Nobelmenyn. I ett samtal i intervjuformat delar Jessie och Frida med sig av sina erfarenheter och berättar om det intensiva arbetet i Bankettköket, där över 40 kockar och konditorer samarbetar under Nobelveckan.

Se Nobelmenyn här

Tisdag den 20 maj, kl. 18:30
Pris 2 575 kr/ person
Inkluderar 2024 års Nobelmeny med tillhörande viner, mineralvatten, kaffe/ te.
Begränsat antal platser.

Boka Bord

Välkommen till vår vinbar i vackra Stadshuset.

I vinbaren serveras du vinvänliga rätter som följer årstidernas växlingar och kockarnas utvalda råvaror. I Vinbarsmenyn hittar du allt från en bit ost eller chark till råbiff med tryffelkräm och pommes, långbakad oxkind eller rödingfile med Sandefjordsås. Du kan alltid boka bod i Vinbaren, skönt eller hur!

Vi har en stor variation av viner du kan beställa på glas. Vinbaren är öppen onsdag – lördagar från kl 17.00.

Boka bord

Avsmakningsmeny i Stadshuskällaren

I Matsalen serverar vi en avsmakningsmeny på 5 serveringar. Här skapar köksteamet, med smaksäkra köksmästare Magnus Santesson i spetsen, en riktigt härlig gastronomisk upplevelse utifrån säsongens råvaror och smaker. Rätterna har sin grund i vårt gastronomiska koncept, I skogen. I stan.

Välkommen med på en gastronomisk resa!

Avsmakningsmeny

Winemakers Dinner med Weingut Philipp Kuhn - fullbokad

Vinkvällen är nu fullbokad! Vill du ställa dig på kölistan? Mejla oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se 

Riesling och pinot noir i världsklass

Den 11 april bjuder vi in till en kväll fylld av riesling och pinot noir i världsklass! Felix Wagemann från Weingut Philipp Kuhn i Pfalz gästar oss för att guida oss genom en vinupplevelse utöver det vanliga.

Vår köksmästare Magnus Santesson har skapat en specialkomponerad fyrarättersmeny med vårens smaker, perfekt balanserad med sju av Philipp Kuhns viner. Kvällens samtal med vinmakaren hålls på engelska, medan övrig information ges på svenska.

Tid: 11 april kl 19.00
Pris: 4 serveringar och 7 viner, 1495 kr/ person.

Antalet platser är begränsat.

Läs mer och boka

I skogen. I stan.

Vår matfilosofi har alltid varit att ta vara på det naturen ger oss. Vi är lyhörda till årstiderna och säsongens råvaror och utformar vår meny efter dem. Allt ifrån nyskördad sparris till jakten på den perfekta kantarellen i skog och mark. Vår ambition är att göra minsta möjliga påverkan på miljön.

 

matfilosofi

Nobelmenyn 2024

Jessie Sommarström och Frida Bäcke är duon som står bakom 2024 års Nobelmeny. Jessie Sommarström ansvarar för förrätt och varmrätt till och hon har skapat en meny där hon förenar svenska traditioner, hållbarhet och innovativt hantverk. Jessie utsågs till årets kock 2022 och fick året efter gastronomiska Akademiens guldmedalj. Hennes matfilosofi handlar om att förena hållbarhet och hälsa.

Frida Bäcke gör årets dessert där en av huvudingredienserna är äpple. Hon ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där. Frida har varit chefskonditor på restauranger som Franzén och AIRA. Under fem år var hon en del av Svenska Kocklandslaget och har tävlat i både VM och OS. Tre år i rad har Frida utsetts till Konditorernas Konditor.

2024 års Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten och kaffe kostar 2 575 kr/person
(2 275 kr/person med alkoholfritt dryckespaket).

För att kunna garantera tillgång till 2024 års Nobelmeny önskar vi 5 dagars förbokning och att ni är ett sällskap på minst 2 personer.

Se nobelmenyn

Stadshuskällaren

Restaurang Stadshuskällaren öppnade 1922 och har en stark tradition av mat och måltidskultur, och är det enda stället i världen där du kan äta alla Nobelmenyer genom tiderna på Nobelservisen i samma hus som den årliga Nobelbanketten. Miljön hos oss, de vackra källarvalven och inredningsdetaljer av Jonas Bohlin, bidrar till en riktigt härlig restaurangupplevelse.

Högtid och fest

Det finns alltid en anledning glädje och fest! Livet är till för att firas och vi står gärna till tjänst för att sätta guldkant på er speciella dag. I våra vackra lokaler har vi plats för storslagna bröllopsfester såväl som personliga middagar för mindre sällskap. Vi kan skräddarsy ert besök hos oss för att tillgodose era behov och önskemål. Vårt kreativa köksteam skapar en passande meny medan vår erfarna serveringspersonal sköter förberedelserna så ni kan ägna er åt det viktigaste – varandra.

För mer information kontakta oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se

Högtid & fest

Följ med oss bakom kulisserna

På Instagram kan du ta trappan ner i Stadshuskällaren och besöka baren, matsalen, serveringsgångarna, köket och våra kockar direkt i din telefon. Vi delar med oss av nyheter, tips, tävlingar, matinspiration och självfallet massor av goda rätter.

Instagram

Adress & Öppettider