En plats för alla sinnen
Stadshuskällaren är en klassisk restaurang en trappa ner i Stockholm stadshus i centrala Stockholm. Här serveras svensk samtida mat med inspiration från skog och mark. Restaurangen öppnade 1922, är en av stadens äldsta och har en stark tradition av matlagning och måltidskultur. Stadshuskällarens lokaler är inredda av den svenska formgivaren Jonas Bohlin som med varsam hand har blandat nutida svensk design med den ursprungliga 1920-talsinredningen.
Vår matfilosofi har alltid varit att ta vara på det naturen ger oss. Vårt fantastiska köksteam med Magnus Santesson i spetsen lagar maträtter att minnas. Råvaror väljs noggrant utifrån årstider och säsong.
Boka redan nu in träff med kollegorna efter sommaren
Efter en sommar av vila och ledighet är det värdefullt att samla teamet och skapa en gemensam riktning framåt. Kom till oss i Stadshuskällaren för en kväll i inspirerande miljö med tid för samtal om både mjuka värden och höstens mål – självklart med något gott att äta och dricka. Välkomna att boka er ”back to work” redan nu. Vi vill gärna vara med och bidra till att ni får en fin start på det nya arbetsåret, så hör av dig så pratar vi mer.
Välkommen till vår Skördefest – en smakresa från jord till bord
Den 12 september bjuder vi in dig till en kväll fylld av smaker, dofter och upplevelser hämtade från naturens skafferi.
Denna dag skickar vi ut våra kockar för att välja och skörda de härligaste och godaste råvarorna i säsong. Under dagen förvandlas de nyskördade grönsakerna till kreativa och smakrika rätter till kvällens skördefest. Smakerna från fält, skog och hav möts i rätter som låter råvarorna tala för sig själva. Solmogna tomater möter färsk sallat och nyplockad gurka. Vår sommelier arbetar parallellt och provar, doftar och kombinerar för att matcha vinerna med skördens smakpalett. Vår festvåning dekoreras med skörden som tema. När kvällen kommer tänder vi ljusen. Skördefesten kan börja!
Kvällen bjuder på fem serveringar och matchande viner (motsvarande 3 glas) eller alkoholfria alternativ ingår denna kväll.
Menyn är en kärleksförklaring till det gröna med inslag av skaldjur och vilt. En smakresa i årstidens tecken. En skördefest ❤
Pris: 1650 kr/ person
Boka bordSommarstängt 29/6 - 12/8
Stadshuskällaren har stängt den 29 juni – 12 augusti.
Ni når oss per mail för förfrågningar och bokningar inför hösten.
Tack för denna säsong och på återseende.
Trevlig sommar!
Välkommen till vår vinbar i vackra Stadshuset
I vinbaren serveras du vinvänliga rätter som följer årstidernas växlingar och kockarnas utvalda råvaror. I Vinbarsmenyn hittar du allt från en bit ost eller chark till råbiff med tryffelkräm och pommes, långbakad oxkind eller rödingfile med Sandefjordsås. Du kan alltid boka bod i Vinbaren, skönt eller hur!
Vi har en stor variation av viner du kan beställa på glas. Vinbaren är öppen onsdag – lördagar från kl 17.00.
BokaAvsmakningsmeny i Stadshuskällaren
I Matsalen serverar vi en avsmakningsmeny på 5 serveringar. Här skapar köksteamet, med smaksäkra köksmästare Magnus Santesson i spetsen, en riktigt härlig gastronomisk upplevelse utifrån säsongens råvaror och smaker. Rätterna har sin grund i vårt gastronomiska koncept, I skogen. I stan.
Välkommen med på en gastronomisk resa!
AvsmakningsmenyI skogen. I stan.
Vår matfilosofi har alltid varit att ta vara på det naturen ger oss. Vi är lyhörda till årstiderna och säsongens råvaror och utformar vår meny efter dem. Allt ifrån nyskördad sparris till jakten på den perfekta kantarellen i skog och mark. Vår ambition är att göra minsta möjliga påverkan på miljön.
matfilosofi
Nobelmenyn 2024
Jessie Sommarström och Frida Bäcke är duon som står bakom 2024 års Nobelmeny. Jessie Sommarström ansvarar för förrätt och varmrätt till och hon har skapat en meny där hon förenar svenska traditioner, hållbarhet och innovativt hantverk. Jessie utsågs till årets kock 2022 och fick året efter gastronomiska Akademiens guldmedalj. Hennes matfilosofi handlar om att förena hållbarhet och hälsa.
Frida Bäcke gör årets dessert där en av huvudingredienserna är äpple. Hon ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där. Frida har varit chefskonditor på restauranger som Franzén och AIRA. Under fem år var hon en del av Svenska Kocklandslaget och har tävlat i både VM och OS. Tre år i rad har Frida utsetts till Konditorernas Konditor.
2024 års Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten och kaffe kostar 2 575 kr/person
(2 275 kr/person med alkoholfritt dryckespaket).
För att kunna garantera tillgång till 2024 års Nobelmeny önskar vi 5 dagars förbokning och att ni är ett sällskap på minst 2 personer.
Se nobelmenynStadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren öppnade 1922 och har en stark tradition av mat och måltidskultur, och är det enda stället i världen där du kan äta alla Nobelmenyer genom tiderna på Nobelservisen i samma hus som den årliga Nobelbanketten. Miljön hos oss, de vackra källarvalven och inredningsdetaljer av Jonas Bohlin, bidrar till en riktigt härlig restaurangupplevelse.
Högtid och fest
Det finns alltid en anledning glädje och fest! Livet är till för att firas och vi står gärna till tjänst för att sätta guldkant på er speciella dag. I våra vackra lokaler har vi plats för storslagna bröllopsfester såväl som personliga middagar för mindre sällskap. Vi kan skräddarsy ert besök hos oss för att tillgodose era behov och önskemål. Vårt kreativa köksteam skapar en passande meny medan vår erfarna serveringspersonal sköter förberedelserna så ni kan ägna er åt det viktigaste – varandra.
För mer information kontakta oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se
Högtid & festFölj med oss bakom kulisserna
På Instagram kan du ta trappan ner i Stadshuskällaren och besöka baren, matsalen, serveringsgångarna, köket och våra kockar direkt i din telefon. Vi delar med oss av nyheter, tips, tävlingar, matinspiration och självfallet massor av goda rätter.
Instagram