Om Stadshuskällaren
Välkomna till oss
Välkommen till ett unikt familjeföretag där mat, dryck och kreativitet står i absolut fokus. Stadshuskällarens gastronomiska koncept innebär en gastronomi kring konceptet ”I skogen. I stan” med råvaror och smaker kopplade till svensk skog, mark, hav, sjöar, ängar och åkrar. De svenska säsongsväxlingarna är viktiga och ger olika innehåll till menyn över året.
Klassisk restaurang i Stockholm
Stadshuskällaren är en klassisk restaurang en trappa ner i Stockholms stadshus i centrala Stockholm. Här serveras svensk samtida mat med inspiration från skog och mark. Restaurangen öppnade 1922, är en av stadens äldsta och har en stark tradition av matlagning och måltidskultur. Här serveras lunch, middag och är det enda stället i världen där du kan äta alla Nobelmenyer genom tiderna på Nobelservisen bara ett stenkast från Blå hallen där festligheterna ordnas varje år. Stadshuskällarens lokaler är inredda av den svenska formgivaren Jonas Bohlin som med varsam hand har blandat nutida svensk design med den ursprungliga 1920-talsinredningen. Välkommen till en restaurang där historia och samtid möts.
Sedan sommaren 2012 ansvarar Stadshusrestauranger Stockholm AB, med Maria Stridh i spetsen för all restaurang- och bankettverksamhet i Stockholms Stadshus. Det innefattar utöver Stadshuskällaren även Ragnars Skafferi samt bankettverksamheten i Blå Hallen och Gyllene Salen. I företagsgruppen ingår förutom Stadshusrestauranger Stockholm AB även Mässrestauranger Stockholm AB, Mässrestauranger i Malmö AB, Engsholms Slott samt Teaterbaren i Kulturhuset Stadsteatern som drivs av Glada Ankan Restaurang & Catering AB.
Jobba hos oss
Har du samma passion för mat, råvaror och service som vi? Drivs du av glädje och professionalism? Stadshuskällaren letar medarbetare som vill vara med och skapa en härlig arbetsplats och en fantastisk restaurang.
Vi tar emot ansökningar gällande Stadshuskällaren och även Stadshusrestauranger som arbetar med bankettverksamheten i Blå Hallen och Gyllene Salen samt Ragnars Skafferi.
Lediga tjänsterTryggare hantering av dina personuppgifter
Vi värnar om din integritet och hur dina personuppgifter behandlas. 2018 infördes GDPR i hela EU, en lag som ersätter den svenska personuppgiftslagen. Mycket är sig likt men kraven på hur företag behandlar personuppgifter skärps. Vi har tillsammans med våra systerföretag tagit fram en integritetspolicy som beskriver hur vi sparar och behandlar din personliga information.
IntegritetspolicyHantering av Cookies
En cookie eller kaka är en liten textfil som sparas på din dator eller mobila enhet och hämtas därifrån vid senare besök på webbplatsen. Denna information är krypterad och kan inte kopplas ihop med dina personuppgifter. Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. De cookies vi använder förbättrar normalt sett de tjänster vi erbjuder dig, några av våra tjänster behöver faktiskt cookies för att fungera. Din webbläsare eller mobila enhet tillåter dig oftast att ändra inställningarna för användningen och omfattningen av cookies. Gå till inställningarna för din webbläsare eller enhet för att lära dig mer om hur du justerar inställningarna för cookies. Tänk på att upplevelsen av vår webbplats förändras eller kanske inte fungerar om du blockerar eller raderar cookies. Se även vår integritetspolicy vad gäller hantering av dina personuppgifter.
Miljö och hållbarhet
Anknytningen till skog och mark finns ständigt närvarande i arbetet på Stadshuskällaren. Vi tycker att det är viktigt att jobba aktivt mot miljö- och klimatbelastning,
därför och strävar efter att uppnå olika märkningar och certifieringar samt samarbetar vi med organisationer som aktivt jobbar med dessa frågor.
Krav
Vi är KRAV-certifierade på nivå ett vilket innebär att vi jobbar med 15 KRAV-godkända råvaror inklusive grönlistad fisk.
Det är tuffa krav som vi dagligen arbetar med samtidigt som vi ständigt utmanar oss själva att nå längre.
Svanen
Stadshuskällaren är certifierad med Svanen. En Svanen-märkt restaurang tar ett helhetsgrepp på miljöarbetet och
kan därmed minska sin miljöbelastning vad gäller energi, vatten, matråvaror, städkemikalier och avfall.
Biogasakademin
Biogasakademin har utsett Stadshuskällaren till biogasambassadörer vilket innebär att vi bidrar till biogas
genom matrester i vår avfallskvarn och sedan 2018 driver vi våra restaurangspisar med biogas.
Hållbara Restauranger
Vi är medlemmar i nätverket Hållbara restauranger som främjar och stöttar restauranger i hållbarhetsarbetet.
Vår VD Maria Stridh har länge varit drivande i organisationen och vann 2018 priset ”Årets Hållbara Eldsjäl”.
Miljö- och hållbarhetspolicy
Vårt miljöarbete är baserat på vår värdegrund men även våra medarbetares engagemang. Genom aktiva och medvetna val väljer vi miljömärkta varor, tjänster och produktionsvägar för att agera klimatsmart. Vårt arbete har uppmärksammat och belönats med certifieringar som Svanen vi är även Biogasambassadörer och medlemmar i nätverket Hållbara restauranger.
En viktig del i vårt miljöarbete är att sätta tydliga och realistiska miljömål. Vi vill att målen ska vara nåbara men ändå göra väsentlig skillnad. Idag är mer än 20% av de råvaror vi köper in KRAV, ekologiska eller hållbart fångad fisk och skaldjur och vi strävar efter att öka den volymen. För en verksamhet av vår storlek och med den kvantiteten råvaror vi omsätter blir minsta procentenhet viktig. Vi vågar ställa krav på våra leverantörer även om det ibland innebär att vi är krångliga.
För Stadshuskällaren betyder mat och matlagning hållbara och miljömässiga val. Vi är stolta över att laga maten från grunden utan onaturliga tillsatser. Vi jobbar aktivt med att minska matsvinnet genom smarta inköp, att utnyttja hela råvaran och att sälja överblivna portioner med hjälpa av Karma. Vi drar fördelar av att vara flera restauranger under samma tak och kan samarbeta samt dela med oss av råvaror och färdig mat istället för att slänga. Men även svinnet bidrar till något bra, våra matrester blir till biogas genom avfallskvarnar. Vi gör även andra klimatsmarta val som att köpa tillbaka och driva spisarna i köken med samma biogas som vi bidrar till att skapa. Våra menyer är säsongsanpassade och baseras till stor dela av lokala råvaror. Till en viss del vill vi belysa vår fantastiska Skandinaviska gastronomi men även vara klimatmedvetna och inte bidra till onödiga transporter av exotiska råvaror och sådant som inte är i säsong.
Genom att vi själva ansvarar för disk och städ har vi stor möjlighet att minska den miljöpåverkan ett restaurangföretag kan ha, till exempel genom noggrann källsortering och miljömärkta rengöringsprodukter.
Genom att under 2019 behålla vår SVANEN-märkning samt tydliggöra vår inköpspolicy, kan vi tillsammans med våra gäster, gör mer och mer skillnad för varje år som går. Stadshusrestauranger arbetar aktivt för att bidra till ett hållbart samhälle och inspirera andra inom restaurangbranschen. Vi arbetar ständigt med att bli ännu bättre inom alla dessa områden och kontinuerligt öka medvetandet kring ekologiska produkter, med målet att stå förebild för hela branschen.
Press
I vårt pressrum finns aktuell pressinformation och bilder samlat. Bilderna är fria för publicering men ange gärna källa och fotografens namn.
Bloggare eller influencer, vill du samarbeta med oss? Hör av dig till oss, vi är öppna för olika sorters samarbeten.
Pressansvarig och marknadschef, Johanna Fridell, johanna.fridell@massrestauranger.se
Konst & Design
På Stadshuskällaren har vi med stor omsorg och stilkänsla blandat nutida svensk design med väl bevarade delar från Stadshuskällarens ursprungliga 1920-talsinredning.
I Matsalen är väggarna är målade av Yngwe Berg (1887-1963) med motiv hämtade från Bellman och Fredmans Epistlar. Stolarna är specialritade av Jonas Bohlin med inspiration från originalstolen som ursprungligen ritades för Stadshuset.
Vi har tillvaratagit historien också i Baren där naturgarvat läder klär dåtidens väggfasta soffor. Jonas Bohlin inspirerades av de korgmöbler som fanns redan 1932 när han tog fram de stolar som används i dag. Samtliga mattor designade av Gunilla Lagerhem Ullberg för Kasthall.
Ytterligare en pjäs av Jonas Bolin, lampan Star, hänger inne i Chambre Separé och förgyller det snart 100 år gamla rummet.
Linnés Matsal var husets ursprungliga frukostmatsal för Stadens tjänstemän, på den tiden kallat Eldkvarnsrummet. I dag är även det rummet dekorerat med Jonas Bolins stolar och armaturer.