Matsalen
Stadshuskällarens menyer
Mitt i centrala Stockholm serverar vi svenska samtida rätter med inspiration från skog, sjöar, ängar och mark. Hos oss njuter man av säsongens smaker lagade på noggrant utvalda råvaror. Menyn gäller för sällskap upp till 10 st gäster. Du bokar enkelt bord här på webben.
Är ni en större grupp så välkomnar vi upp till 100 sittande gäster och ni väjer er meny utifrån rätterna i vår festvåningsmeny. Bokar du vårt Chef’s Table är det ett bord för 2 personer och ni njuter av en avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket.
Grupper från 8 personer och Chef’s Table bokas genom ett mail eller telefonsamtal.
Med smaker från årstiden
Köksteamet, med Magnus Santesson i spetsen, skapar menyer som lockar fram säsongens smaker i stort och smått. På våren samsas ramslök, sparris och primörer på tallriken. På hösten möts krondill, kräftor och röding samt kantareller och granskottsolja. Vi tar alltid in skogen i våra källarvalv i form av vilt och skogsbär när det är säsong för dem.
Gastronomilunch i stadshuskällaren
Lunchmeny
VI HAR ÖPPET VARDAGAR KL 11.30-14.00.
Förrätt
SKAGENRÖRA
½ 165
1/1 serveras med liten sallad 235
RÅBIFF MED DRAGONCRÈME
syrad silverlök, krispig jordärtskocka och riven Wrångebäcksost
½ 165
1/1 serveras med pommes frites 255
RAMSLÖKSSOPPA
inkokt vit sparris, citrongel och brödflarn
½ 145
1/1 195
Varmrätt
OMELETTE FYLLD MED CHÈVRE
spenat och stekt svamp, serveras med liten sallad
189
OMELETTE FYLLD MED GRUYÉREOST
stekt lök och flatrökt skinka, serveras med liten sallad
189
VILTSKAVSGRYTA
inlagd svamp, potatispuré och rårörda lingon
255
SPETSKÅL
rostade hasselnötter, ragu på Gotlandslins och äpple, samt betor och smörsås med ängssyra
245
RÖDINGFILÉ
Sandefjordsås, stekt grön sparris, forellrom och kokt potatis
275
KONFITERAT ANKLÅR
ramslökscrème, sky smaksatt med tomat och örter, ragu på äpple och Gotlandslins samt friterad potatis
285
Dessert
VARIATION PÅ SVENSKA ÄPPLEN – NOBELDESSERT 2024
Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
215
JORDGUBB
tonkamousse med pekannötskaka, smörkola, jordgubbsganache, jordgubbs- och limesorbet
155
PRALIN
55
Middag
Avsmakningsmeny
I Matsalen serverar vi en avsmakningsmeny på 5 serveringar. Här skapar köksteamet, med smaksäkra köksmästare Magnus Santesson i spetsen, en riktigt härlig gastronomisk upplevelse utifrån säsongens råvaror och smaker. Rätterna har sin grund i vårt gastronomiska koncept, I skogen. I stan.
INLEDNING
Confiterad svamp
Källarsnacks
FORTSÄTTNING
Vit sparris med purjolök och forellrom
Tartar på hjort med ramslök, mandlar, grön tomat och jalapeños
Lammsadel, örtsky, stekta rapsskott, bakat äpple med purjolök, puré på rotselleri smaksatt med gulärtsmiso
AVRUNDNING
Smultronsorbet smaksatt med fläder, jordgubbar, pistagekaka, vaniljmousse och karamellcremeux
Kökets utvalda meny kostar 850 kr.
(vi tar självklart hänsyn till allergier)
LÄGG TILL VINPAKET
5 viner
Från torrt till sött
600 kr
Vi arbetar alltid med säsongens råvaror med inslag av vilt.
Beroende på tillgång och säsong kan vissa förändringar av menyn ske med kort varsel.
Menyn gäller för sällskap upp till 10 st gäster.
Nobelmeny 2024
Förrätt
GETOST FRÅN ÖSTERGÖTLAND
fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Longitude Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut,
Larmandier-Bernier, Champagne, France
Varmrätt
QUENELL PÅ KYCKLING
svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
2020 Barolo, Giacomo Fenocchio, Piemonte, Italy
Dessert
VARIATION PÅ SVENSKA ÄPPLEN
Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
2022 Bute Mousserande Iscider, Umeå, Sweden
Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten, kaffe från 2 575 kr/person (2 275kr/person med alkoholfri dryck). För att kunna garantera tillgång till 2024 års Nobelmeny rekommenderar vi 5 dagars förbokning. För tidigare års Nobelmenyer krävs två veckors förbokning och sällskapet måste vara minst 10 personer. Kontakta oss för prisförfrågan gällande menyer från tidigare år.
Festmeny
Svenska smaker och de finaste råvarorna står i fokus i våra festvåningsmenyer. För sällskap över 8 personer väljer ni en förrätt, varmrätt och dessert som serveras till hela sällskapet. Har ni särskilda önskemål eller behov? Vårt team samarbetar med er för att skapa en meny som passar just ert arrangemang.
Förrätter
INKOKT VIT SPARRIS
fläder, forellrom, smörsås och knaprig coppa
RAMSLÖKSSOPPA
rökt hjortstek, färska örter och färskost
MATJESILL
med inkokt potatis, rökt äggkräm, syrad lök och brynt smör
Varmrätter
RÖDING
stekt grön sparris. Ängsyrasås, rädisor, rökt potatispuré med örter och västerbottensost
DOVHJORT
sotad kål toppad med dragon och riven Gammel Knas-ost samt Pommes Anna, sotad lök och timjanssky
Desserter
JORDGUBB
Tonkamousse med pecannötskaka, smörkola, jordgubbsganache samt jordgubbs- och limesorbet
RABARBER
vaniljmousse fylld med rabarber och havrekaka, inkokt rabarber samt kardemumma- och punchglass
3- rätters meny, 795 kr
En meny väljs för hela sällskapet. Vi reserverar oss för pris-och sortimentsändringar. Meny och priser gäller 6 april 2025 – 28 juni 2025. Höstmenyn kommer att presenteras 1 augusti.
Stadshuskällarens viner
Vårt urval av vin är noggrant kurerat av vår Head Sommelier. Hos oss hittar man viner från klassiska vinländer som Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Men även USA är välrepresenterad och för dig som vill dricka svenskt finns det ett antal producenter att välja på. Vår lista med vin på glas varieras utifrån säsongens smaker och rätter. Dessertlistan är ovanligt bred för vi tycker inte en måltid är komplett utan ett dessertvinsavslut.
VinlistaChef's Table
Vår Chef’s Table är nu fullbokad fram till sommaren 2025!
Håll utkik för framtida bokningsmöjligheter.
Häng med bakom kulisserna till hjärtat av restaurangen, köket. Här har vi placerat vårt Chef’s Table med plats för 2 personer. Här sitter du vid ett högt barbord på första parkett och får ta del av en kväll i kockarnas och serveringspersonalens sällskap. Här serveras du kökets avsmakningsmeny med utvalda goda drycker samtidigt som du sitter dryga metern från serveringsdisken där alla rätter läggs upp. En helkväll med våra matkreatörer helt enkelt.
Välkommen att uppleva Stadshuskällaren och köket från insidan.
Ge bort en matupplevelse
Vill du ge bort en lyxig nobelmiddag eller en middag med inspiration från skog och mark?
Vi säljer presentkort på valfri summa, utmärkta som födelsedagspresent, julklapp eller bröllopsgåva. Varför inte ge bort en smakrik upplevelse på en trevlig restaurang i Stockholm. Våra presentkort är giltiga i 1 år från utfärdat datum och vi kan skicka samt fakturera ifall du bor långt i från Stockholm och Stadshuskällaren.
Kontakta oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se så berättar vi mer.