Stadshuskällaern Logotyp Liten

Matsalen

Stadshuskällarens menyer

Mitt i centrala Stockholm serverar vi svenska samtida rätter med inspiration från skog, sjöar, ängar och mark. Hos oss njuter man av säsongens smaker lagade på noggrant utvalda råvaror. Menyn gäller för sällskap upp till 10 st gäster. Du bokar enkelt bord här på webben.

Är ni en större grupp så välkomnar vi upp till 100 sittande gäster och ni väjer er meny utifrån rätterna i vår festvåningsmeny. Bokar du vårt Chef’s Table är det ett bord för 2 personer och ni njuter av en avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket.

Grupper från 8 personer och Chef’s Table bokas genom ett mail eller telefonsamtal.

08-586 218 30 | bokning@stadshuskallarensthlm.se

Med smaker från årstiden

Köksteamet, med Magnus Santesson i spetsen, skapar menyer som lockar fram säsongens smaker i stort och smått. På våren samsas ramslök, sparris och primörer på tallriken. På hösten möts krondill, kräftor och röding samt kantareller och granskottsolja. Vi tar alltid in skogen i våra källarvalv i form av vilt och skogsbär när det är säsong för dem.

Gastronomi

lunch i stadshuskällaren

Lunchmeny

VI HAR ÖPPET VARDAGAR KL 11.30-14.00.

 

Förrätt


SKAGENRÖRA
½ 165
1/1 serveras med liten sallad 235

RÅBIFF MED DRAGONCRÈME
syrad silverlök, krispig jordärtskocka och riven Wrångebäcksost
½ 165
1/1 serveras med pommes frites 255

RAMSLÖKSSOPPA
inkokt vit sparris, citrongel och brödflarn
½ 145
1/1 195

 

Varmrätt


OMELETTE FYLLD MED CHÈVRE
spenat och stekt svamp, serveras med liten sallad
189

OMELETTE FYLLD MED GRUYÉREOST
stekt lök och flatrökt skinka, serveras med liten sallad
189

VILTSKAVSGRYTA
inlagd svamp, potatispuré och rårörda lingon
255

SPETSKÅL
rostade hasselnötter, ragu på Gotlandslins och äpple, samt betor och smörsås med ängssyra
245

RÖDINGFILÉ
Sandefjordsås, stekt grön sparris, forellrom och kokt potatis
275

KONFITERAT ANKLÅR
ramslökscrème, sky smaksatt med tomat och örter, ragu på äpple och Gotlandslins samt friterad potatis
285

 

Dessert


VARIATION PÅ SVENSKA ÄPPLEN – NOBELDESSERT 2024
Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
215

JORDGUBB
tonkamousse med pekannötskaka, smörkola, jordgubbsganache, jordgubbs- och limesorbet
155

PRALIN
55

Middag

Avsmakningsmeny

I Matsalen serverar vi en avsmakningsmeny på 5 serveringar. Här skapar köksteamet, med smaksäkra köksmästare Magnus Santesson i spetsen, en riktigt härlig gastronomisk upplevelse utifrån säsongens råvaror och smaker. Rätterna har sin grund i vårt gastronomiska koncept, I skogen. I stan.

 

INLEDNING


Confiterad svamp

Källarsnacks

 

FORTSÄTTNING


Vit sparris med purjolök och forellrom

Tartar på hjort med ramslök, mandlar, grön tomat och jalapeños

Lammsadel, örtsky, stekta rapsskott, bakat äpple med purjolök, puré på rotselleri smaksatt med gulärtsmiso

 

AVRUNDNING


Smultronsorbet smaksatt med fläder, jordgubbar, pistagekaka, vaniljmousse och karamellcremeux

 

Kökets utvalda meny kostar 850 kr.
(vi tar självklart hänsyn till allergier)

 

LÄGG TILL VINPAKET

5 viner
Från torrt till sött

600 kr


Vi arbetar alltid med säsongens råvaror med inslag av vilt.
Beroende på tillgång och säsong kan vissa förändringar av menyn ske med kort varsel.
Menyn gäller för sällskap upp till 10 st gäster. 

Nobelmeny 2024

Förrätt


GETOST FRÅN ÖSTERGÖTLAND
fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Longitude Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut,
Larmandier-Bernier, Champagne, France

 

Varmrätt


QUENELL PÅ KYCKLING
svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
2020 Barolo, Giacomo Fenocchio, Piemonte, Italy

 

Dessert


VARIATION PÅ SVENSKA ÄPPLEN
Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
2022 Bute Mousserande Iscider, Umeå, Sweden

 


Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten, kaffe från 2 575 kr/person (2 275kr/person med alkoholfri dryck). För att kunna garantera tillgång till 2024 års Nobelmeny rekommenderar vi 5 dagars förbokning. För tidigare års Nobelmenyer krävs två veckors förbokning och sällskapet måste vara minst 10 personer. Kontakta oss för prisförfrågan gällande menyer från tidigare år.

Festmeny

Svenska smaker och de finaste råvarorna står i fokus i våra festvåningsmenyer. För sällskap över 8 personer väljer ni en förrätt, varmrätt och dessert som serveras till hela sällskapet. Har ni särskilda önskemål eller behov? Vårt team samarbetar med er för att skapa en meny som passar just ert arrangemang.

 

Förrätter


INKOKT VIT SPARRIS
fläder, forellrom, smörsås och knaprig coppa

RAMSLÖKSSOPPA
rökt hjortstek, färska örter och färskost

MATJESILL
med inkokt potatis, rökt äggkräm, syrad lök och brynt smör

 

Varmrätter


RÖDING
stekt grön sparris. Ängsyrasås, rädisor, rökt potatispuré med örter och västerbottensost

DOVHJORT
sotad kål toppad med dragon och riven Gammel Knas-ost samt Pommes Anna, sotad lök och timjanssky

Desserter


JORDGUBB
Tonkamousse med pecannötskaka, smörkola, jordgubbsganache samt jordgubbs- och limesorbet

RABARBER
vaniljmousse fylld med rabarber och havrekaka, inkokt rabarber samt kardemumma- och punchglass

 

3- rätters meny, 795 kr

 

En meny väljs för hela sällskapet. Vi reserverar oss för pris-och sortimentsändringar. Meny och priser gäller 6 april 2025 – 28 juni 2025. Höstmenyn kommer att presenteras 1 augusti.

Stadshuskällarens viner

Vårt urval av vin är noggrant kurerat av vår Head Sommelier. Hos oss hittar man viner från klassiska vinländer som Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Men även USA är välrepresenterad och för dig som vill dricka svenskt finns det ett antal producenter att välja på. Vår lista med vin på glas varieras utifrån säsongens smaker och rätter. Dessertlistan är ovanligt bred för vi tycker inte en måltid är komplett utan ett dessertvinsavslut.

Vinlista

Chef's Table

Vår Chef’s Table är nu fullbokad fram till sommaren 2025!
Håll utkik för framtida bokningsmöjligheter.

Häng med bakom kulisserna till hjärtat av restaurangen, köket. Här har vi placerat vårt Chef’s Table med plats för 2 personer. Här sitter du vid ett högt barbord på första parkett och får ta del av en kväll i kockarnas och serveringspersonalens sällskap. Här serveras du kökets avsmakningsmeny med utvalda goda drycker samtidigt som du sitter dryga metern från serveringsdisken där alla rätter läggs upp. En helkväll med våra matkreatörer helt enkelt.

Välkommen att uppleva Stadshuskällaren och köket från insidan. 

Ge bort en matupplevelse

Vill du ge bort en lyxig nobelmiddag eller en middag med inspiration från skog och mark?

Vi säljer presentkort på valfri summa, utmärkta som födelsedagspresent, julklapp eller bröllopsgåva. Varför inte ge bort en smakrik upplevelse på en trevlig restaurang i Stockholm. Våra presentkort är giltiga i 1 år från utfärdat datum och vi kan skicka samt fakturera ifall du bor långt i från Stockholm och Stadshuskällaren.
Kontakta oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se så berättar vi mer.

Adress & Öppettider