På gång

Långlunch med champagneprofilen Jim Nyman på Winescout

Dags för något av det härligaste vi vet! Champagne, långlunch med de godaste råvaror från försommaren. Kom och låt oss skämma bort dig. Det blir fem serveringar matchade med champagne från Winescouts spännande urval som dominerad av mindre odlare vars drycker man sällan möter i Sverige. Det blir en inspirerande och passionerad lunch tillsammans med  Jim Nyman som berättar om dryckerna och vinmakarna.

Menyn bjuder på rätter med smak av försommar; sparris, ramslök, skaldjur, primörer, rabarber och färska örter. Allt skapat av köksmästare Magnus Santesson som även är medlem i Kocklandslaget.

Jim har en stor kärlek till Champagneregionen och i synnerhet till de mindre odlarna. Det var under de många resorna till Champagne som tanken föddes att börja importera dessa vinmakare till Sverige så att även andra Champagneälskare kan få ta del av dessa guldkorn. Jim och hans bolag Winescout har samlat flera av de mest spännande talangerna i vinvärlden under sitt paraply och tar med sig ett urval till denna unika lunch.

Lördag den 25 maj kl 13.00
Pris: 1 495 kr inkluderar en femrätters servering med tillhörande utvalda champagner.

Boka

Fira Mor med tipsy afternoon tea

Söndagen den 26 maj är det mors dag och det firar vi genom en härlig afternoon tea hela eftermiddagen. Vår begåvade och smaksäkra pastry chef Andreas skapar de ljuvligaste bakverken, sötaste kakorna och saltaste kexen. Självklart blir det även lyxiga små sandwiches. Allt serveras vid ditt bord i matsalen. Dagen till ära blir det blommor i hela rummet för att fira alla våra mammor.

Meny
Bakelse med rabarber med vanilj och oxalis
Bakelse med dulcechoklad med jordgubbar och citronverbena
Brysselkex, praliner
Scones med marmelad, lemoncurd och grädde
Sandwich med kallrökt lax, gräslök och pepparotsfärskost
Sandwich med rostbiff med örter, cornichons och rosépeppar crème
Tartelett med skagenröra

Söndag den 26 maj kl 13-17
Pris: 550 kr för afternoon tea inklusive fem sorters té; med ett glas champagne 720 kr. A Mi Chemin 19/20 (Girard-Bonnet).

Boka

Svensk vinmiddag med Kullabergs Vingård

Lördagen den 1 juni är det äntligen dags för en svensk vinmakarkväll tillsammans med Kullabergs vingård.

Den svenska vinodlingen har utvecklats enormt under det senaste decenniet. Idag finns det ca 20 nämnvärda vinodlare i Sverige och över 120 hobbyodlare. Denna kväll välkomnar vi K Felix G Åhrberg, oenolog och vinmakare på Kullabergs Vingård som kommer berätta om den unika svenska vinodlingen och ta oss igenom provningen av utvalda viner från Kullabergs vingård.

Vår köksmästare, tillika medlem i kocklandslaget, Magnus Santesson, har skapat en avsmakningsmeny på sju rätter utifrån Stadshuskällarens filosofi, I skogen. I stan, med en liten smak av Skåne, allt matchat med fyra viner och en avec från Kullabergs Vingård.

Menyn och vinerna presenteras inom kort.

Lördagen den 1 juni kl 19.00
Pris: 2695 kr, inkluderar sju rätters avsmakningsmeny serverad med viner och avec från Kullabergs Vingård. Karismatiska K Felix G Åhrberg, oenolog och vinmakare är ciceron denna kväll.

Boka

Boka in din Nobelkväll hos oss

Boka in en kväll med guldkant för en unik upplevelse! Menyn serveras på Nobelporslinet och du kan passa på att gå ett varv på Stadshusets vackra innergård innan tar trappan ner till våra vackra källarvalv. 2023 års Nobelmeny är skapad av Nobelkocken Jacob Holmström och Nobelkonditorn Annie Hesselstad. Menyn tillagas av Stadshuskällarens köksteam och köksmästare Magnus Santesson, tillika medlem av svenska kocklandslaget.

Meny 2023

Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.
NV Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, France

Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba
samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.
2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, France

Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap.
Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, France

2023 års Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten, kaffe kostar 2 495 kr/person (2 250 kr/person med alkoholfritt dryckespaket). För att kunna garantera tillgång till 2023 års Nobelmeny rekommenderar vi 5 dagars förbokning. Ett par tillfällen per år har vi unika Nobelkvällar då vi serverar den senaste menyn till samtliga sällskap och dekorerar matsalen extra festligt. Håll utkik!

Nobelmeny från just ditt år

Hos oss kan man året om njuta av en Nobelmåltid. Boka in en kväll med guldkant för en unik upplevelse. Kanske gifte ni er 2010? Kanske fyller du jämt i år? Vi serverar samtliga menyer från 1901! För tidigare års Nobelmenyer krävs en veckas förbokning och sällskapet måste vara minst 10 personer. Kontakta oss för prisförfrågan gällande menyer från tidigare år.

 bokning@stadshuskallarensthlm.se

Årets Nobelkockar

Nobelkock 2023 var Jacob Holmström med ansvar för förrätt och varmrätt. Han drev tillsammans med Anton Bjuhr restaurangen Gastrologik i Stockholm, som år 2013 belönades med en Michelinstjärna. Samt år 2019 belönades två Michelinstjärnor. 2022 tilldelades han Gastronomiska akademiens Guldmedalj och samma år även titeln Kockarnas kock.

Nobelkonditor 2023 var Annie Hesselstad med ansvar för desserten. Annie var med i Svenska Kocklandslaget 2015 och 2016 och tävlade i OS 2016. Annie ansvarade även för desserten under 2022 års Nobelbankett. Annie är kreativ ledare för Artipelags konditori och bageri. Hon arbetar också i Riksgränsen som ansvarig konditor på det lilla boutiquehotellet Niehku Mountain Villa.

Adress & Öppettider